1978536.jpg

Portugeeseja syysmetsässä

Tehtiin ennen koulutusta pieni verryttelylenkki koko komppanian kanssa, vaikka Saaga oli vain koulutettavana.

1978555.jpg

Tuletko sinä sieltä?

Sitten kouluttaja olikin jo paikalla.Koulutettavia koiria oli ryhmässämme viisi. Ryhdyttiin rakentamaan rataa. Tarkoitus oli viedä hypyt 1-7 ensin valsseilla ja sitten takaaleikkauksilla. Hiki kihahti jo etukäteen, sillä tiesin, että Saagan takaaleikkaustaidot eivät vielä tuollaista rataa kestä.

1978563.jpg

 

1978573.jpg

Lähtö sujui mukavasti. Saaga pysyy hyvin paikoillaan odottamassa lähtölupaa.

1978578.jpg

Hyppy on ainakin ilmava ja Saaga kääntyy tosi hyvin. Käskytin ennen hyppyä täällä-sanalla, joka merkitsee : Tee hyppy ja käänny esteen takaa.

1978583.jpg

Hyvin Saaga osaa ennakoida käännöksen, kunhan käsky on oikea-aikainen.  Selvittiin kohtuullisen kunnialla esteen neljä yli, mutta vitoseen jymähdettiin monta kertaa. Koska vauhti ei päässyt nousemaan kovin kovaksi ja minä tuppasin lähtemään liian aikaisin seuraavalle esteelle enkä odottanut koiraa, niin minun hidastaessani koira ajoi vitosen ohi tai pysähtyi sen eteen. Koira on kokematon ja ohjaaja malttamaton -huono yhdistelmä. Lopulta päästiin joten kuten koko hyppysarja ja puomilta loput hypyt myös. Kepit jätimme tekemättä, koska niissä ei ollut verkkoja. Keppikulma oli todella haasteellinen. Emme kyllä siitä olisi selviytyneetkään.

Takaaleikkaus Saagan kanssa aloitettiin vasta hypyn kolme jälkeen ja alku tehtiin valssilla. Näin saatiin koiraan vauhtia. Muutaman kohtuuhyvän leikkauksen ilman hypyn jälkeistä pyörähdystä sain onnistumaan, kun ennakoiden käänsin vartaloa takakaarroksen suuntaan. Tätä täytyy kuitenkin vielä harjoitella kovasti. Aika haasteellinen oli eka rata joka tapauksessa aloittelijakoiralle. Pienempää pätkää vähän väljemmillä esteillä voisin jo koittaa omalla kentällä. Nuo takaaleikkaukset olisi tosi hyvä hallita, koska ne helpottavat yhteistyötä ja etenemistä tulevilla kilparadoilla.

1978567.jpg

Radalla kaksi oli vähän sama pohja, mutta nyt oli etenevämpi rata. Radan alussa oli myös yksi hämäyshyppy. Eipä se Saagaa haitannut, mutta en uskaltanutkaan viedä sitä kakkoselta kolmoselle hämyhypyn vasemmalta puolelta vaan saatoin koiran hypyn ohi. Kolmosen ja nelosen välillä olisi voinut ottaa koiran vastaan vastaisella kädellä ja saattaa sillä nelosen yli ja kaarrokseen. Minä kyllä reilusti valssasin. Putki ja puomi menivät hyvin, mutta hyppy kymppi, joka oli aika pimeässä kulmassa oli vaikea. Siinäkin käytettiin vastaista kättä ja vartalon kääntämistä vasemmalle, jotta koira saataisiin kaartamaan hiukan ja tulisi hyvä hyppylinja. Hiukan epävarma Saaga oli, mutta meni kuitenkin yli. Nyt tehtiin putken jälkeen kepitkin, koska verkkokepit olivat putken lähellä. Ne menivät hienosti.

Tulipahan taas ajattelmisen aihetta. Meikäläisen jäykkäselän pitää ruveta vaan notkistamaan runkoa, jotta saa itsensä taipumaan ja kaartumaan. Toinen helmasynti oli tänään, että koira jäi selän taakse. Ihan perusmoka siis. Kahden käden ohjaus tiukoissa paikoissa pitää kropan oikeassa asennossa, katseen koirassa ja selän suorassa. Tätä pitää käyttää. Lisäksi tuota vastaisen käden käyttöä pitää treenata kovasti. Tuijalta shoppasin uuden naksuttimen. Pitääpä pian testata, onko hyvä.

---------------------------------------------------

Kun oli niin ihana ilma, hetken huokaistuamme lähdimme vielä kentälle. Koirat saivat ensin riehua sydämensä kyllyydestä, ja minä virittelin kepit Saagalle. Laiton vain neljä verkkoa, kaksi molempiin päihin. Päätin testata, vieläkö keskiosa sujuu ilman verkkoja. Ja sujuihan se. Hiukan varovasti Saaga aloittaa aukkokohdan,mutta tsempattuna kiihdyttää hyvään vauhtiin loppua kohti. Poistin vielä kaksi verkkoa, joten vain alku-ja loppuaukko olivat verkotettuina toiselta puolelta. Ihan yhtä hienosti kepit sujuivat. Olin haljeta riemusta!  Se, mitä olen halunnut, on toteutumassa eli koira menee kepeille itsenäisesti ja suorittaa ne itsenäisesti ilman, että minä olen siellä huitomassa. Lisäksi koiraa voi viedä kummalta puolelta tahansa. Itse asiassa vasemmalta puolelta lähetys on alusta asti ollut varmempi. Jos kohta ollaan viime viikkoina keppeihin panostettukin, nyt se kantaa hedelmää. Ihana Saaga! Nuo kaksi verkkoa saavat olla vielä jonkin aikaa, sillä nyt panostetaan etenemisvauhdin lisäksi eri lähetyskulmiin. Alkuverkko helpottaa kuitenkin hakemista ja loppuverkko taas kannustaa jaksamaan loppuun asti. Ei tehty hirmuisen monta toistoa, vaan leikit saivat jatkua. Sitten tultiin kotiin syömään. Nyt koirat makaavat mahat killillään ruokaa eikä tänään muuta tarvitse tehdäkään. Emäntä hilppaisee illalla BodyBalance-jumppaan. Joskos sieltä löytyisi hiljalleen kroppaan sitä notkeutta, jota agilityssa ohjaaja tarvitsee.