Sain eilen treeneissä Martinpuron Tarjalta vinkkejä sekä Assin että Saagan tokojuttuihin. Käytiin niitä vähän testailemassa tänään kentällä. Assi sai ohjeita ruudun tekoon. Käytiin yhdessä viemässä targetrasia hyvin suoraviivaisesti ruutuun. Sitten hyvin suoraviivaisesti pois ruudusta. Tein ensin läheltä ja sitten todella kaukaa lähetyksiä ruutuun. Tarja sanoi, ettei ole tarkoituskaan, että koira kävisi makaamaan, mutta kun Assi on sen oppinut, niin ilman käskyäkin se purkin viereen mätkähtää, joten aloin antamaan suusanallisen käskyn. Sitten otettiin välillä rasia pois ja kävin kädellä näyttämässä maata taputtamalla oikeaa makuupaikkaa. Sitten lähetys. Kun koira oli oikeassa kohdassa, pysäytin ja käskin maahan. Periaatteessa sen olisi pitänyt itse löytää paikka, mutta kun en luota Assin kykyihin, en malttanut olla pysäyttämättä.

Kaukokäskyjä tein hyväksi katsomallani tavalla eli takaapalkalla. Olen alkanut ottaa virittelyliikkeeksi selän silityksen takana olevan targetin suuntaan. Sitten laitan namin lautaselle. Aika kivasti on homma toiminut. Assin tekisi NIIN mieli mennä hakemaan nami, ja istu-kädenliikkeen se mielellään tulkitsee vapauttavaksi. Mutta kun se on kokenut koira, se pääsääntöisesti odottaa, kunnes vapautus targetille tulee. Tämä liike vaatii vielä vain kovin paljon toistoa ja matkan lisäämistä.

Saagalle kysyin vinkkejä noutokapulan palauttamiseen. Saaga hakee kapulan vauhdilla, mutta lönköttelee takaisin. Lähden kyllä karkuun juoksemaan, mutta kun en ole mikään pikakiituri, se aika löysällä laukalla saa minut kiinni. Tarja suositteli, että kun koira on ottanut noutokapulan, sille heitetään paluusuuntaan palloa. Ei kuulemma haittaa, jos tiputtaa kapulan matkan varrella. No, yritettiin tätä. Saaga syöksyi innokkaasti kapulan hakuun ja lähti hyvällä laukalla pallon perään tiputtaen kapulan matkan varrella. Toisella kerralla ei enää kapula kelvannut. Kun heitin kapulan, se lähti perään, mutta rupesi etsimään palloa. Se mielestä ällökapulan voisi koko treenikuviosta jättää pois ja mennä suoraan pallonheittoon. Tätä vielä siis tätyyy treenata ja miettiä, miten homma toimisi parhaiten.

Saagan kanssa ollaan ruvettu hinkkaamaan kaukokäskyjä aamuruokakupin ääressä. Kuppi lattialle, koira sivulle selkä kuppiin päin ja kaukokäskytreeniä ehkä neljällä tai korkeintaan kuudella istu- maahan-vaihdolla. Sitten vapautus aamupalalle. Ruokakuppi on kyllä mitä mainioin target. Ja palkka on iso.

Saagalla taitaa jonkinasteinen valeraskaustila olla päällä, sillä se on vähän löysänlainen. Saas nähdä, miten huomenna kisoissa typykkä viitsii kiiruhtaa. 

1242392889_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

- Muistaakohan emäntä, että minulla on huomenna synttärit?

1242392901_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

- Meikäläinen tässä joutui hommiin, kun sänky pitää myllätä sopivaksi iäkkäämmille luille.

1242392915_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

- Minähän voisin antaa Saagalle syntymäpäivälahjaksi tämän lelun - tai ainakin käyttöoikeuden - tai no, ehkä pidän tämän itse, kun tämä on niin hieno.

1242392928_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

- Hohhoijaa, olipas taas rankkaa tuo rehkiminen. Toivottavasti myös eläkeläiset saavat huomenna herkkuja eikä pelkästään ipanat. Kaksi vuotta! Mikäs ikä se sellainen on? Kaksitoista alkaa kuullostaa jo joltakin.