Mentiin Saagan kanssa  Homeetan järjestämään koulutukseen, kouluttajana agilitytuomarinakin tunnettu Tuija Kokkonen. Tuijasta olen kehuja kuullut kovastikin. Meitä piti olla neljä koulutettavaa, mutta meitä olikin vain kolme ja aikaa oli puolitoista tuntia, eli saimme teho-opetusta. Tosin aikataulusyistä meidät Saagan kanssa siirrettiin mölliryhmästä kakkosluokkalaisten ryhmään  ja rata olikin sitten haasteellisempi.

1715842.jpg

Ensimmäisen radan ekat haasteet tulivat hypyllä neljä ja sen jälkeen putkeen viennillä. Takaavienti on nimeltään twist. Saaga osaa kiertää takaa, kun sille sanoo "kierrä". Vienti tapahtuu oikeaoppisesti niin, että vasen käsi ja vasen jalka yhdessä ohjaavat koiraan esteen taakse. Sitten pitää nopeasti vaihtaa ohjaus oikealle kädelle, jonka avulla koira vedetään hypyn yli ja eteenpäin. Yllättävän hyvin Saaga tämän osasi, kun vain ohjaaja oli riittävän tarkka käsistään. Sitten jo unohdinkin koiran taakseni, jolloin se sujahti putken lähempään päähän. Kun vain maltoin pitää koiran "kädessä", putken kauempi pääkin löytyi ihan vaivatta. Kokeneempien koirien nopeutta lisättiin putkeen menemisessä niin, että kun ohjaaja oli peittämässä putken väärää päätä, hän teki heittävän kädenliikkeen kohti kauempaa päätä, jolloin koiran etenemisvauhti oli parempi. Tämä pitää muistaa. Putkesta tultua vietiin taas koira twistillä hypylle. Sen jälkeen - jos oltais osattu - sylikäännöksellä vasemmalla kädellä koira ohjattaisiin ohjaajan editse hypylle 7 ja siitä eteenpäin seuraavalle hypylle. Sylikäännöstä sitten treenattiin niin, että koira laitettiin hyppyjen väliin kauemmas, kutsuttiin luo ja ohjattiin vasemmalla kädellä hypylle. Lelua käyttämällä voisi hyppyyn saada etenevää vauhtia. No, kun sylikäännös jäi kotiläksyksi, tehtiin twist ja kun koira hyppäsi kuutoshypyn, puolivalssilla pyöräytin koiran seiskahypylle ja etenin kahdeksikolle, johon me lopetimme, kun ei vielä hallita keppejä ilman verkkoja.

Pakkovalssi toimi myös Saagalla oikein hyvin. Kun se tuli putkelta, olin edennyt hypyn 6 oikealle reunalle, josta tiukasti esteen  suuntaisesti peruuttamalla sain koiran hypylle oikealla kädellä ja vartalon suuntaa kääntämällä hypylle 7 ja 8. Saagan hyppy oli erittäin tiivis. Toimiva ratkaisu noviisikoiralle.  Mutta noita muitakin on kyllä syytä treenata, sillä on hyvä olla kikkoja hallussa, kun radat muuttuvat oikein kimuranteiksi.

1715843.jpg

Rata 2 alkoi samalla tavalla. Hypyt 4.5 ja 6 oli tarkoitus viedä niin, että ohjaaja jää putken sisäkaarteeseen. Saagan kanssa en edes yrittänyt. Vitosen ohi se meni, kunnes käänsin kroppaa jyrkemmin hypyn suuntaisesti. Samoin kuutoshyppy vaati vartalon kääntöä ja nimen käyttöä. Kokematon koira ei vielä osaa etsiä radalta hyppyä samalla lailla kuin pitkään kisannut. Kun vitosella sanoin hyppy, se tiiraili ihan eri suunnassa olevia kauempia hyppyjä. Mutta nopeasti tilanne korjaantui. Seiskahyppy vietiin taas takaa. Harjoiteltiin vientiä sekä twistillä että pakkovalssilla. Pakkovalssi toimi paremmin, koska minulle, hitaalle ohjaajalle, tuli enemmän pelivaraa. Kahdeksikko piti viedä niin, että ohjaaja vetää koiran peruuttamalla hypyn yli ja vasemmalla kädellä ohjaa koiran kaartamaan itsestä poispäin esteen eri puolelta kääntymään putkeen. Molemmat kakkosluokkalaiset tekivät sen erittäin kauniisti. Ei kyllä meiltä oikein onnistunut. Tempun nimi on backup sylikäännös (tai jotain sinne päin).Koiraa olisi pitänyt saattaa kädellä ja sitten kun se kääntyy, lähteä kulkemaan itsekin kohti putken vasenta päätä. Minä olin armotta jäljessä ja hankalassa paikassa putken viennin suhteen, joten temppu oli liian vaikea meille (tai ehkä enemmänkin minulle -arggh!). Mutta treenataan tällaistakin. Jaakotus olisi toiminut esteiden välistä vetäen.  Varmaan joku twist-puolivalssi-kuvio olisi käynyt myös laatuun. On hyvä kokeilla erilaisia uusia ohjaustapoja. Assin kanssa mennään pääsääntöisesti tutuilla ja turvallisilla tavoilla, mutta Saagan elastisuus antaa mahdollisuuksia haasteellisempiinkin juttuihin.

Tuija on oikein hyvä ja selkeä kouluttaja. Mikäli Saagalla eivät juoksut sotke suunnitelmia, on elokuun alkupuolella vielä toinen Tuija-koulutus varattuna.