Koska eilinen Friidan tokokoulutus oli peruttu seuran agilityiltakisojen takia, Saija järjesti korvaavan treenikerran täksi illaksi. Ja kuinkas ollakaan, me olimme siellä ainoat koulutettavat. Sekös sopi meille hyvin.

Ensin tehtiin pitkä seuraaminen hihnassa. Kun pidin hihnaa kahdessa kädessä, ei Friida hamunnut kättä matkan varrella. Paikka pysyi loppua lukuunottamatta varsin hyvänä. Saija havainnoi kontaktin pysymisestä seuraavan havainnon. Friidalla pysyy kontakti oikein hyvin keskellä tyhjää hallia. Mutta kun lähetään kohti väliaitaa tai seinustoja, joilla on agilityesteitä, kontakti tippuu hetkittäin ja mitä lähemmäksi seinää tai estettä tullaan, sitä enemmmän puotaminen kestää. Eli esteet tuottavat häiriötä. Tätä en olisi älynnyt kyllä itse, joten pitää jatkaa näitä häiriötreenejä ja laittaa keskelle kenttää lisää esteitä, jotta koira osaa olla välittämättä niistä.

Seuraaminen hihnatta oli lyhyempi pätkä. Kontakti pysyi hyvin, mutta käden tökkimistä oli enemmän. Minun on pakko siirtyä suusta namien tiputtamiseen, jotta tuosta tavasta päästään. Pompsahteluja ei ollut hirveästi ja Saija oli sitä mieltä, ettei tässä vaiheessa niitä noteerata.

Liikkeestä maahan menossa Friida omatoimisesti nousi monta kertaa istumaan, kun palasin sen vierelle. Tätä se ei ole kyllä omissa treeneissä tehnyt, mutta nyt sitten keksi tämän tempun. Seisomisessa se ensin ei pysähtynyt, mutta toisella kerralla pysähtyi. Etujalat olivat niin pitkällä, että se siirsi takajalat lähemmäs pysähtymisen jälkeen. Eli jätöt hiontaan edelleen.

Hyppy oli oikein hyvä.

Luoksetulossa annoin pienen käsiavun ohjaamaan, ettei tulisi niin suurta pomppua. Saaga odotti korppikotka-asennossa kutsua. Se keksi asennon ekaa kertaa päivällä kentällä, kun sillä oli tulenpalava halu lähteä tulemaan. Toivottavasti tämä asento ei enteile sitä, että se jossain vaiheessa yrittää lähteä luvatta.

Ruutua tehtiin ensin kaksi kertaa namilla, kolmannella kerralla ei ollut namia targetilla ja lopuksi taas oli.  Ihan hirmu hienosti Friida ruutuun pysähtyy, myös silloin, kun ei ollut namia. Silloin se kääntyi minuun päin ruudussa odottamaan, että minä tuon herkun. Fiksu lapsi. Vauhti ruudulle menossa on oikein hyvä.

Noudossa Friida tekee tappoiskun etutassuilla kapulalle ennen nostamista. Treenattiin leikinomaisesti niin, että koira sai heti lähteä hakemaan kapulaa, kun heitin sen ja lähdin poispäin, kun Friida lähti palauttamaan hokien sivu sivu sivu. Kun hidastin vauhtia, se jo aika hyvin tuli sivulle ja malttoi pitää kapulaa suussaankin ottamiseen asti. Tätä treenaamme nyt. Minulla alkoi jo vähän tulla uskon puute tuohon palautukseen, kun omissa treeneissä Friida kapulan aina tiputti maahan,ennen kuin sain sen suusta. 

Kaukokäskyissä Saija muistutti, että palkatessa istumaan noususta pitää palkka oikein työntää koiran suuhun sellaisella liikkeellä, joka ohjaa koiraa taaksepäin. Friidalla helposti takajalat pompahtavat eteenpäin, kun se nousee maasta istumaan. Tämä pitää nopeasti karsia pois.

Tehtiin tunnari. Ei Friidalla ollut vielä tajua, mitä se etsi, mutta se oli positiiivista, että se lähti rauhallisesti, ryhtyi haistelemaan kapulaa kerrallaan järjestyksessä, palasi takaisin haistellen  - ja otti väärän. Otti se oikeankin, kun Saija vinkkasi. Mutta vaikka otti väärän, sillä oli taju, että nyt pitää käyttää nenää ja sekös on hyvä asia. Nyt sitten aletaan piilottamaan kapulaa eri paikkoihin luontoon, ja sen pitää etsiä minun käsieni hajuista kapulaa. Eiköhän se siitä pikkuhiljaa ala perille mennä, mitä etsitään. Talvellahan olen koirille hiettänyt hangelle Froliceja, joita ne ovat sitten hakeneet nenää käyttäen, joten ei ihme. ettei Friida vielä tajunnut, että ihmisen eikä herkun hajua etsitään.

Oli hyvän mielen treenit . Treenaamista on vielä paljon, eikä me vielä missään nimessä valmiita olla toukokuun lopussa, kun mennään Elimäelle tokokisojen korkkaukseen, mutta käydään silti katsomassa, missä kisakunnossa ollaan. Ja kisat motivoivat treenaamaan ahkerammin, mikä on vain hyvä asia.

Päivällä käytiin vähän juoksentelemassa ja vastaan tuli kaksi tulevaa Voice of Finland-tähteä, jotka treenasivat illan finaaliesitystä varten. Toisella taitaa olla hevy-biisi menossa.