Saija on kerran kuussa käynyt Saagaa ja Assia hieromassa. Ennen pentuja Saaga oli aina upeassa kunnossa, mutta pentujen jälkeen se oli aivan lihakseton annettuaan kaikkensa lapsukaisille. Imettämisaikanakin se kävi lenkillä ja sai hyvää ruokaa, mutta silti se oli tosi kuikelo, kun se tuli kotiin. Alkoi kuntokuuri, mutta riittävän hyvin en ole sitä kaiketikaan osannut kuntouttaa, sillä Saagan selässä on joka kerta hierottaessa ihan kunnolla jumeja. Saija alkoi epäillä, onko Saagalla mahdollisesti ranteissa jotain häikkää, joka jumeja tekisi. Kyynärät ja lonkathan sillä on ihan priimat. 

Joulun jälkeen käytiin sitten kuvauttamassa ranteet. Mietin, että jos Saagalla on nivelrikkoa, niin agility loppuu saman tien, sillä etujalkoihinhan agility erityisesti  käy.  Eläinlääkäri taivutteli jalkoja ja sanoi, ettei niissä mitään nivelrikkoa voi olla, kun liikkuvat niin hyvin. Vasen ranne oli aavistuksen jäykempi kuin oikea, mutta eipä siinäkään suurta eroa ollut. Mutta kun kerran olin tuonut koiran kuvattavaksi, niin halusin kuvat kaiken varan vuoksi, että sitten tiedän, onko jotain sellaista nähtävissä, jonka takia pitää lopettaa agility. Saaga nukutettiin ja sen molemmat ranteet kuvattiin suorana ja koukussa. Vasemmasta ranteesta löytyi sivusta pieni kalkkeutuma, joka näkyi vain toisessa kuvassa, muttei mitään muuta. Voihan olla, että se on jäännettä Saagan pentuajasta, kun sen varpaat olivat murtuneet ja jalka oli kolme viikkoa lastassa. Mutta nivelrikkoa ei näkynyt. Huokauksen helpotus! Toki aion kuvauttaa muutaman vuoden päästä tai tarvittaessa jo aiemminkin jalan uudestaan, jotta näen, onko jotain muutosta tapahtunut, mutta harrastuslupa on edelleen. 

Jumit ovat joka tapauksessa olemassa. Kun Saija rullaillee Saagaa sen ollessa selällään, se taipuu oikein hyvin myttyyn ja makaa myös rennosti ojennettuna ilman sen kummempia venytyksiä, joten selkärankaongelmaakaan sillä tuskin on. Oletan. että Saagan syvät lihakset ovat  edelleen niin kehnot, että ne eivät riittävästi tue ja selkälihakset jumiutuvat sen takia. Siksi on syytä ruveta tekemään syvälihastreenejä säännöllisesti. Tilauksessa on tällainen, jonka avulla myös yritetään saada lihakset priimakuntoon mahdollisimman pian. Eikä pallotreeni tee pahaa Assille tai Friidallekaan. YouTubesta olen googlettanut pallonkäyttövinkkejä. Toivotaan, että ruoto tulee kuntoon.

Assilla oli joitain huonoja päiviä tässä vähän aikaa sitten. Sen huomasi siitä, ettei se halunnut juosta ja se piti pönnätä autoon. Molemmat merkkejä  siitä, että johonkin kolottaa. Mitään selvää kipuilua tai ontumista ei ollut. Annoin Assille useana päivänä tulehduskipulääkettä ja nyt se on taas parempi. Mikäli nämä alkavat toistua, pitää pyytää lääkäriltä pitkäkestoisempaa kipulääkettä, jotta sisäelimet eivät kuormitu. Toistaiseksi ollaan selvitty harvakseltaan annetuilla yksittäisillä kipunapeilla ja muutamilla useamman päivän kuureilla. Assi-rukka!  Kun sillä oli kipeämpi olo, se halusi aamuyöstä aina pissalle tai kakalle. Paine tuntui varmaan peräpäässä enemmän inhottavalta. Mutta nyt se on taas nukkunut hyvin yönsä.

Tänään olivat vuoden ekat agilitytreenit. Tehtiin tällaista rataa.

Aika hienosti Saaga kesti, kun lähdin kepeillä 8 etenemään hypyn 9 taakse. Jarno vahvisti pari kertaa myös palkkaamalla keppien päässä. Vaikka rata ei ollut tämän pitempi, siinä oli ihan hyvin haastetta meikäläiselle ja Saagallekin. Lopuksi tehtiin vielä Friidankin kanssa pari kertaa rata. Neloskeppien jälkeen Friida kummallakin kerralla meni hypylle 6 ennen vitosputkea, mutta en jäänyt korjailemaan, vaan mentiin eteenpäin. Friida ei kestänyt ysihypyn taakse menemistä ennenkuin Jarno palkkasi sitäkin. Hyvin typykkä taipui käännöksiin. Enemmän sille pitää kertoa kuin Saagalle, kun Friida on vielä kokematon, mutta toisissa asioissa on kyllä näpsäkämpi kuin äitinsä.

Friida on nyt ilmoitettu Porvoon kisoihin, jotka ovat kuun puolessa välissä. Kaksi kisaa on tiedossa. Edellisenä päivänä sillä on myös Mannerin treeni, joten saas nähdä, vaikuttaako treenipäivä millä lailla kisasuoritukseen. Saagaa en tammikuussa mihinkään kisoihin ilmoita. Sillä on nukutuksen takia doping-karenssi päällä kuun loppupuolelle.

Ulkona on lumimyrsky. Kuinkahan kauan lumi tällä kertaa maassa pysyy.