Assin ja Saagan treenit alkoivat lupaavasti, sillä oltiin ihan väärässä paikassa. Tokokin oli siis siirtynyt maneesille, jota uuslukutaidoton ei ollut tajunnut. No, toinenkin oli luullut treenien jatkuvan ulkokentällä, ja nappasin Lindan ja kelpie Jillan kyytiin. Surautettiin maneesille, jossa treenit eivät onneksi olleet vielä alkaneet. Assi sai treenata ensimmäisenä ja Saaga jäi autoon kiroilemaan.

Ensin oli paikalla istumista. Assi istui pariminuuttisen paikallaan todella hienosti, vaikka olin piilossa. Heti perään otettiin paikalla makuu, eikä sekään reilu kolmen minuutin pätkä tuottanut mitään ongelmia.

 Näiden jälkeen suunnattiin ruudulle.Oikeasta matkasta lähetin Assin ruutuun, jossa oli targetilla nami. Assi porhalsi erittäin reippaasti ruudulle ja pienen etsinnän jälkeen nami löytyi. Sanoin:paikka ja koira seistä tönötti targetin vieressä siihen asti, kunnes tulin paikalle. Laitoin koiran makaamaan, se sai palkaksi namin targetille, ja lähdin ulos ruudusta. Kun lähdin Assia kohti, se porhalsi minua vastaan. Vein sen ruutuun makaamaan, otin lyhyemmän matkan, kävin palkkaamassa sen ruudussa ja kävelin kaavion. Sivullekutsusta Assi tuli ihan oikeaan paikkaan seuraamaan pienen käsiavun jelppimänä. Toistimme tätä neljä kertaa. Joka kerta homma toimi tosi hienosti, mutta joka kerta Assi lähti tulemaan vastaan, kun aloin lähestyä ruutua kaaviokävelyssä. Pitää siis paljon vahvistaa makaamista. Saija kehotti vahvistamaan myös seisomista, jottei Assi opi liian aikaisin mätkähtämään maahan. Olin kuitenkin suoritukseen äärettömän tyytyväinen, sillä meno ruutuun oli todella reipas ja pysyminen paikallaan erittäin hyvä.

Sitten teimme pienen seuraamispätkän. Kun itse kuljen reippaasti ja rennosti, Assikin oikein pörhistäytyy, vaikka se seuraa muutenkin kyllä häntä heiluen. Oikealle sivuaskeleet ja sivulle tulo sujuvat hyvin. Vasemmalle menoa pitää harjoitella. Peruutuksessa pitää varoa, ettei Assi jää vinoon perusasentoon. Saija arveli, että tuolla seuraamisella voitaisiin saada jo 7-8 pistettä voittajassa, joten ollaan me todella edistytty, vaikka treenata pitääkin.

Saman tien otettiin kaukokäskyt. Seisoin noin kolmen metrin päässä Assista enkä palkannut joka liikkeestä, niinkuin treenatessa teen. Assi teki särmänä, mutta ihanan levollisena. Etutassujen pituuden verran se liikkui eteenpäin seisomisesta maahanmenossa. Sen sijaan istumasta seisomaan nousu oli täydellinen ilman yhtään etuaskelta. Viimeksi mainittu kun on Assin heikko lenkki. Sain ohjeen ottaa pitemmästä matkasta kaikkia muita paitsi näitä. Vahva työntävä käsien liike auttaa Assia menemään seisomasta maahan taaksepäin suuntautuvalla liikkeellä. Se osaa niin tehdä, kun käsillä näytän. Joka tapauksessa tämäkin liike on edistynyt.

Tehtiin hyppynoutoa. joka oli tosi hyvä sekä metallinoutoa, jossa palautuksessa saisi vielä vähän enemmän olla vauhtia. Sinänsä Assi hakee metallikapulaakin todella innokkaasti. Juoksin Assia karkuun saadakseni sen laukkaamaan ja yritin ottaa kapulan vauhdissa. Pahus vieköön, olen vain niin hidas, että koiran ei ihan hirveästi tartte ponnistella saadakseen minut kiinni.

Näitä liikkeitä tehtiin Assin kanssa tänään. Treenaamismotivaatio on kasvanut ison askeleen, sillä olen ilmoittanut Assin Porvoossa huhtikuun puolivälissä pidettävään tokokisaan. Silloin korkataan voittajaluokka, oltiin missä vaiheessa vain ja katsotaan, missä mennään. Hui!

Saaga puhkui intoa kuin ilmapallon päästessään autosta. Ylikierroksia oli. Päätin aloittaa rivakasti ruudusta. Nyt en vienyt purkkia vaan pieni targetlevy oli sen tilalla namin kanssa. Lähetin Saagankin oikeasta matkasta ja voi että, miten se porhalsi ruutua kohti. Hiukan piti targetia haeskella, mutta odota-käskyllä se jähmettyi targetin viereen odottamaan. Ihana koira! Tehtiin ruutu kolme kertaa. Joka kerta meni hyvin.

Sitten tehtiin hyppy, eikä siinäkään ollut mitään ongelmia. Treenasin myös pieneltä etäisyydeltä kaukokäskyjä, jopa virittelin ylösnousua - onnistui kohtuullisesti -ja kaukkarit menivät oikein nätisti.

Seuraamisessa näkyi yliviritys, joten hirmu hyvää pitkää suoritusta ei saatu, kun koira väillä vähän keuli, oli vinossa ja muutenkin keskittyminen oli aika heikkoa. Välillä sentään paikka ja kontakti olivat priimat. Saaga on ilmoitettu alkuvuodesta kahteen alokasluokan  ja yhteen avoimen luokan kisaan. Juoksut voivat sotkea suunnitelmia, mutta se on sitten sen ajan murhe.