Meidän Elsa on vanhoilla päivillään innostunut pallon noudosta. Nuorempana se ei asialle syttynyt, totesi vain, että nouda keskenäs ja marssi pois. Nyt kun nuoremmat pääsevät vuorollaan namipalkalla tekemään omia tokotreenejään, Elsakin on vallan innostunut harjoittelemaan. Harjoituksen kohteena on pallon nouto. Pitkään on päässyt läpi se, että Elsa hakee pallon ja pudottaa sen tullessaan kohtuu lähelle saadakseen namin. Tänään päätin nostaa kerrointa. Vaatimuksena oli, että saan pallon sen suusta käteen. Varsin nopeasti Elsa tajusi kupletin juonen. Muutaman kerran se toi ihan suoraan pallon suussaan loppuun asti. Lopuilla kerroilla se nouti pallon, tiputti sen, käskystä haki uudestaan ja seisoi, kunnes otin sylki-hiekka-tahmaisen esineen-yöks. Sitten se sai namia. Kyllä me tästä koirasta ihan oikea noutaja vielä saadaan.

Saagalla oli pitkästä aikaa agilitytreenit. Tehtiin pieni radan pätkä, kolmen esteen harjoitus ja verkkokeppejä.

Eka treeni oli tämä:

1877570.jpg

Mentiin riittävän pitkälle kohti kakkosestettä ja kutsuttiin koira.  Ensin lähdin etenemään liian aikaisin ja Saaga tuli ýkkösesteen ohi. Sitten käännyin selkä kakkoseen päin ja kutsuin oikealla kädellä, käännyin ja lähdettiin kiitämään kohti putken kauempaa päätä. Tätä alkua otettiin useamman kerran, sillä olin ensin lähdössä armottoman myöhässä ja koira meni ohi niin että vilahti. Mutta sitten löysimme rytmin ja pääsimme putkelle saakka. Hyvin Saaga haki putken pään. 5 ja 6 vietiin joko niiden vasemmalta puolelta tai sitten oikealta. Molemmat tuntuivat aika mukavilta.

Sama rata tehtiin myös toiseen suuntaan. Koira vietiin kuutosen ja viitosen oikealta puolelta putkeen, leikattiin putken ohi ja mentiin kolmoselle odottamaan putkesta tuloa. Sitten kakkonen ja ykkönen hyppyjen oikealta puolelta vieden. Ongelmallisin oli putkeen meno. Ekalla kerralla Saaga sujahti putkeen  taakseen katsomatta, mutta sitten se jäi kyselemään putken eteen, vaikka kuinka käskytin hyvissä ajoin. Liekö tauko tuonut näin helppoon esteeseen epävarmuutta vai mikä mätti. Muuten harjoitus oli suht helppo.

Toinen harjoitus tehtiin kolmella hypyllä.

1877589.jpg

Kuvassa oleva viiva kuvaa ohjaajan juoksulinjaa.  Koira jätettiin ykkösen taakse ja ohjaaja meni lähemmäs kakkosta vasemmalla puolella.  Koiran hypätessä toisen hypyn ohjaaja valssasi, vei koiran kolmoselle, vartalon käännöllä veti koiran takaisin neloselle, jonka oikealla puolella valssi ja vienti viitoselle esteen vasenta puolta. Näyttää ja kuullostaa kenties yksinkertaiselta, mutta tuo käännös kolmoselta neloselle ja juoksulinja sen jälkeen tuottivat meikäläiselle monta uusintaa, kun automaattisesti meinasin valssata - ja saman tien olin koiran väärällä puolella. Saaga alkoi olla jo tässä vaiheessa aika vetelä, joten emme hirveästi hinkanneet. Saman kuvion voi tehdä myös toisin päin ja testata, kumpi suunta ohjaajalle on parempi.

Lopuksi teimme verkkokeppejä. En huomannutkaan, että joku oli napannut kaksi verkkoa keskeltä pois, mutta ei huomannut mennessä Saagakaan, vaan teki kepit alusta loppuun. Takaisin päin tehdessä se sitten tuli aukosta ulos. Seuraava tavoitteemme tänä syksynä on verkoista eroon pääsy vähän kerrallaan. Tarvitaan varmaan runsaasti pikkutreenejä ja toistoja, jotta saadaan hyvät kepit aikaiseksi. Verkkojen kanssa Saaga menee erittäin hyvällä tyylillä ja vauhdilla kepit kyllä.

Ruoka maittoi treenin jälkeen. Ja sitten selälleen keskelle olkkarin lattiaa kellimään. Viikonloppuna on lauantaina agilityleiri ja sunnuntaina ne ihkaekat tokokisat. Jäämme odottamaan innostuksella leiriä ja jännityksellä kisoja.