Aamulla treenattiin Friidan kanssa maahanmenoa ekaa kertaa. Mitään käskysanaa en vielä tarjonnut vaan yritin vain herkun kanssa saada koiran maahan makaamaan ja sitten palkkasin. Pitkään meni, ennenkuin se vahingossa tarjosi makuuta saadakseen herkkunyrkin aukeamaan. Sitten sujui jo paremmin, joskin esim. kyljellä makuu oli yksi tapa, jolla herkkua haluttiin saada. Tästä se lähtee. Lisäksi yritin saada Friidaa tulemaans sivulle, mutta kun syömisestä oli kulunut vain vähän aikaa ja viretilakin jo väsynyt, ei hommasta tullut mitään. Yritämme uudestaan ennen seuraavaa ruokailua hyvillä herkkupaloilla. Sain Saijalta vinkkejä, miten voidaan etsiä paikkaa. Herkku käteen ja pienellä paikalla pyörinnällä koiraa motivoiden liikkumaan sivulla ja sitten sopivassa kohdassa istuminen. Testataan tätä. Friida osaa jo istua käskystä ja malttaa odottaa, kun laitan ruokakupin lattialle ja vaadin siltä vielä katsekontaktinkin. Sitten sanon Ole hyvä ja se pääsee aterioimaan.  Samoin se osaa istua, kun laitetaan kaulapantaa tai otetaan sitä pois.

Puolilta päivin kävin tokoilemassa ryhmässä Saagan ja Assin kanssa. Saaga oli ensin vuorossa. Paikalla istuminen sujui hyvin. Ollaan niin vähän tehty sitä, että jäin halliin istumisen ajaksi. Muut menivät ulos. Hupaisaa kyllä Saaga tuijotti koko ajan ovelle, vaikka minä olin suoraan sen nenän edessä. Se oli tämän takia vinossa asennossa. Kun muut tulivat takaisin, Saagakin suoristui ja katsoi minua. BLONDI!  Paikallamakuu meni hienosti. Saaga oli kääntänyt lonkalle ja tapansa mukaan koukistanut toisen etutassun.  Kun Saija oli tehnyt häiriökävelyä, ekalla kierroksella Saagan piti aivan hirveästi heiluttaa häntää Saijalle, mutta sekin oli kai sitten loppunut. Koirat käskettiin istumaan yksi kerrallaan. Kun Hannele meidän vieressä käski Ataa,  Saagakin nousi. Pitää lisätä palkkausta, että Saaga pysyy maassa muiden käskyistä huolimatta.

Saijan ohjauksessa tehtiin seuraamista, joka oli oikein hyvä, kunhan pidän riittävän ripeän vauhdin. Täyskäännöksessä rupesin käyttämään kääntymistä vasemman puolen kautta. Se tiivistää Saagan kääntymistä, mutta sitä pitää kyllä vielä harjoitella, jotta itselläkin askelkuviot tulevat selviksi. Saija käskytti vielä jätöt. Maahanmeno oli vähän hidas, mutta muuten ok. Liikkeestä seisomisessa kävi hupaisasti. Vähän ennen kuin minä käskytin seisomista, joku toinen treenaaja sanoi painokkaasti Maahan. Saaga rupesi jo kyykkäämään, mutta kuuli samassa minun käskyni ja oikaisi itsensä seisomaan. Hieno typykkä!  Mulla oli ollut joku pieni kädenheilautusapu, jota itsekään en tiedostanut. Pitää nuo pakkoliikkeet saada pois kiireen vilkkaa.

Hyppy oli hieno, joskin ekalla kerralla Saaga lähti ilman lupaa takaisin. Kävin palkkaamassa istumisesta ja sitten ei ollut mitään ongelmia.  Noudot olivat yllättävän hyvät. Saaga nouti myös metallikapulaa,joka ei tuottanut mitään ongelmia eli se sietää kylmän metallin suussaan ihan hyvin.  Ruutu oli aivan huippu. Me ollaan siinä vaiheessa, että ruuudussa on target, Saaga lähetetään kaukaa ruutuun ja se käskystä jää seisomaan targetin viereen. Minä menen paikalle kävellen ja lataan lisää herkkuja levylle. Maahan menoa ei vielä olla otettu. Hyvin Saaga siis ruudun muisti. Liikkeestä pysähtyminen ei ollut parasta Saagaa, mutta en myöskään ruvennut sitä tänään hinkkaamaan, vaan tehtiin yksi pysäytys ja yksi läpijuoksu. Kaukokäskyt unohdin, voi hiisi. 

Assin kanssa aloitettiin ruudulla. Se lähti ensin ihan eri merkkiä kohti. Aloitettiin uudestaan. Assi ryntäsi kohti ruutua, mutta kun toinen treenaaja huusi Maahan, Assi kääntyi ja kävi maahan kesken matkan. Tehtiin muutama ihan ok suoritus, mutta tauko on selvästi vienyt liikettä taaksepäin. Kun Assi kohta on 10 vuotta, mietin myös, miten sitä ikänäkö vaivaa ja hahmottaako se kuinka hyvin ruutua pitkän matkan päästä. Hyppynouto oli oikein hyvä kaikilla kolmella kerralla. Liikkeestä pysätyttämisessä Assi ekalla kerralla pysähtyi kuin seinään ja ryntäsi saman tien etsimään palloa, jota ei siis käytetty. Tein vain heittoliikkeen. Toisella kerralla pysähdys vähän valui. Maahanmeno oli ok, samoin luoksetulo, mutta jostain syystä Assi ei tule suoraan vaan ottaa sivuetäisyyttä koko ajan tullessaan. Mitä lie paineita se ottaa liikkeestä. En tiedä, miten sitä oikein korjaisin.  Vinkkejä otetaan vastaan. Saija seurautti meitä ja kun vauhti oli liian reipasta, Assi rupesi jätättämään. Minä kuulemma myös menen vinoon koiraan päin, kun pitäisi mennä suoraan. Ei mikään ihme siis, että koira alkaa jäädä, kun täti ajaa koko ajan päälle.  Saagan kanssa menen paljon paremmin.  

Ihanhan tässä taas innostui tokosta. Hauska ja haasteellinen laji!

----------------

I went to the obedience training with Saaga and Assi. Saaga remembered very well everything allthough she has had such a long pause. Assi wasn´t as good as in autumn, but we will practice and everything will come back to her. In the morning I trained a bit with Friida, too. We practiced lying down on the floor and coming to side. The first one was easier. We will continue training soon.