Käytiin sitten koko joukkueen kanssa äsken Oiwallisella eläinklinikalla. Tällaista siellä:

Elsa (paino 17,6kg, oli laihtunut kilon, joten lisätään herkkuja perusruokaan)

Elsa sai Cartrophen-ruiskeensa. Kerroin, että Elsa on alkanut yöllä teputtelemaan pitkin huushollia aamuyöllä. Usein herään siihen. Joskus olen käyttänyt sitä ulkona, kun olen ajatellut, että sillä on pissahätä ja tokihan se pissaa, kun ulos kerta mennään, muttei sillä mikään hirmu hätä ole. No, saa sitä Friidakin samalla pissattua, siltäkin kun aina lirit irtoaa. Mietin, onko Elsalla mahdollisesti särkyjä. Marika-tohtori sanoi, että todennäköisesti ovat kyseessä vanhuuden dementiaoireet, jotka voivat ilmetä tällaisina kuljeskeluina. Koska Elsa on kuitenkin sangen pirteä koira pääasiassa ja saa laadukasta vanhusruokaa, ei ole syytä lisätä esim. vitamiineja tai muuta. Vanhuuteen kuuluvat tällaisetkin oireet ja se  on vain hyväksyttävä. Elsan hampaat kurkattiin ja vaikka hiukan oli hammaskiveä, ei se herättänyt huolta. Aika hyvin koiralta, joka on kohta 13 vuotta eikä hammaskiveä ole ikinä tarvinnut poistaa.

Assi (painoa 21,4 kiloa)

Tohtori tutki Assin silmiä ja totesi, että vanhuuden tuomaa verkkokalvon rappeumaa oli näkyvissä. Vaan koska koira toistaiseksi näkee oikein hyvin eikä mitenkään oireile, ei huolta ole. Mitään asialle ei kuitenkaan ole tehtävissä. Kirkkaassa valossa tai hyvin hämärässä voi alkaa näkyä hahmottamisongelmaa, mutta toistaiseksi Assilla on kaikki hyvin näön suhteen. Tulipahan näytettyä. Assin hampaatkin kurkattiin ja ne hohtivat valkoisuuttaan, vaikkei niille ole ikinä mitään tehty.

Saaga (painoa 21,6 kiloa) 

Saagalla todettiin ientulehdusta, hammaskiveä jonkin verran (ei hirveästi) sekä korvatulehdus toisessa korvassa. Minä epäilin, että pennutus omalta osaltaan on ollut vastustuskykyä laskemassa ja  vaivoja tuomassa ja Marika epäili samaa. Saagan hampaat ovat olleet ennen pentuja tosi hienot.  Nyt sitten Saaga syö monivaikutteisen antibioottikuurin ynnä korvaan truutataan tippoja. Ensi viikon alussa sitten tuikataan neiti uneen, putsataan hampaat kunnolla ja samalla perusteellisesti tutkitaan korvan kunto. Pyysin myös tohtoria katsomaan, pystyisikö merkkejä alkavasta juoksusta toteamaan - ja Marikasta näytti, että kohta alkaa. Hyvä, että kaikki nämä tulevat nyt, kun meillä on kuukauden kisatauko joka tapauksessa muiden menojen vuoksi. Tänään jätetään agilitytreeni väliin ja annetaan lääkkeiden alkaa vaikuttaa.

Friida (painoa 13.6 kiloa)

Friidan kulmurit ovat tulollaan vanhojen viereen sisäpuolelle. Tohtori heilutteli niitä ja totesi, että suurin osa heiluu jo aika reilusti. Joten näyttää siltä, ettei maitohampaita tarvitse poistaa vaan leikitään vain kiihkeästi kaikkia kiskomisleikkejä. Onneksi Friida on myös todella innokas luun syöjä.

Entä sitten se rautakauppa?

Neiti Sisustaja on tänään löytänyt uuden kohdan eteisen lasikuitutapetista, mihin voi vaihtuvat hampaansa iskeä.  Voi rähmä!  Kävimme siis eläinlääkärireissun jälkeen ostamassa lisää kompostikehikkoa. Kohta ei eteisessä ole kehikotonta seinäpintaa lainkaan. Kun äitinsä intohimo oli makuuhuoneen verhojen alas kiskominen, tytär harrastaa päiväpeiton raatelua. Vanha päiväpeitto sai kyytiä ja täytteitä kiskottiin. Luulin, että siinä oli ennestään aukko, josta ne täytteet poistettin. Mutta ei näköjään. Kun laitoin uudemman päiväpeiton, on siihen tänään ilmestynyt aukko, josta jälleen vanua on kaiveltu ulos. Pitäisiköhän sängyllekin kompostikehikkoa laittaa? Mutta kun ei voi, kun Elsan pitää päästä sängylle nukkumaan, että se on onnellinen.

Elä tässä näiden kanssa!

---------------

Today we went to the veterinary with the whole group of dogs. Elsa got her Cartrophen-injection for her joints. Assi's eyes were checked. She is getting older and her retinas are slowly blurring. She can still see well, but it is good to know for the future. Friida's baby canine teeth are getting loose, and that is good because the adult teeth are coming. We must play tugging games with her. Saaga had an ear infection in her left ear, some gingivitis and some tartar ( boy how I needed a dictionary with these words). She had some ear drops and antibiotics. Next week the tartar is removed.

Friida had again eaten some wallpaper in the hall. I  will put some more compost fence - and soon the whole room is circeled with fence. When will she grow up and stop these foolish things???